
 

 

PF-4 

TREASURER’S INSTRUCTION 

FINANCIAL MANAGEMENT ACT 2016 

PROCUREMENT FRAMEWORK - POLICIES IMPACTING ON 

PROCUREMENT: BUILDING AND CONSTRUCTION / ROADS AND 

BRIDGES 

EFFECTIVE DATE 

1 July 2022 

SCOPE 

This Treasurer’s Instruction applies to all Agencies listed in Column 1 of Schedule 1, Part 1 in 

the Financial Management Act 2016. 

APPLICATION 

At all times. 

OBJECTIVE 

To detail Government policies that impact building and construction / roads and bridges 

procurement. 

INSTRUCTION 

Interpretation and Definitions 

Refer to Treasurer’s Instruction PF-6 for general definitions.  

Use of Qualified suppliers 

4.1 Works contracts must only be awarded to suppliers that have declared they, and their 

employees and/or sub-contractors, are a qualified supplier in respect of the type of 

work encompassed by the contract. 

4.2 The declaration must be sought as part of the supplier’s submission in response to a 

request for tender or quote, or where a competitive process is not undertaken, prior 

to a contract being entered into. 
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Use of Prequalified Contractors and Consultants 

Building and Construction works 

4.3 Unless otherwise exempted in accordance with clause 4.12, where a relevant 

prequalification category exists, contracts for building and construction major works must 

only be awarded to prequalified contractors.  

4.4 Where a project value exceeds the maximum financial level to which contractors can 

be prequalified, the preferred supplier must: 

4.4.1 be prequalified to the maximum available financial level for that category; 

and  

4.4.2 have appropriate qualifications, expertise, experience and financial capacity 

to undertake work to the higher level required by the project.  

4.5 Unless otherwise exempted in accordance with clause 4.13, where sub-contractors 

are to be used, whether nominated by the Agency in procurement documentation or 

engaged by the head contractor, prequalified sub-contractors must be used where: 

4.5.1 the work to be undertaken by the sub-contractor is valued at $250 000 or 

more; and 

4.5.2 a relevant prequalification category exists. 

 4.6 Where a contractor is engaged from the National Prequalification System for 

Non-residential Building (for projects valued at $50 million or more), a performance 

report must be prepared when the project is completed or, if terminated due to 

unsatisfactory performance, when terminated. Completed reports must be sent to the 

Manager, Contracts - Procurement, Risk and Contract Management Branch, 

Department of Treasury and Finance, or by email to prequalified@treasury.tas.gov.au. 

Roads and Bridges Works  

4.7 Unless otherwise exempted in accordance with clause 4.12, where a relevant 

prequalification category exists, roads and bridges major works contracts must only be 

awarded to contractors prequalified in accordance with the requirements of the 

Department of State Growth’s Prequalification System for Roads and Bridges Contracts. 

4.8 Unless otherwise exempted in accordance with clause 4.13, where sub-contractors 

are to be used, whether nominated by the Agency in procurement documentation or 

engaged by the head contractor, prequalified sub-contractors must be used where:  

4.8.1 the work to be undertaken by the sub-contractor is valued at $250 000 or 

more; and 

4.8.2 a relevant prequalification category exists. 

mailto:prequalified@treasury.tas.gov.au
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Consultancies 

4.9 Unless otherwise exempted in accordance with clause 4.12, where a relevant 

prequalification category exists, contracts for building and construction / roads and 

bridges consultants must only be awarded to prequalified consultants.  

4.10 Where a project value exceeds the maximum financial level that consultants can be 

prequalified to, the preferred supplier must: 

4.10.1 be prequalified to the maximum available level for that category; and  

4.10.2 have appropriate qualifications, expertise, experience and financial capacity 

to undertake work to the higher level required by the project.  

4.11 Unless otherwise exempted in accordance with clause 4.13, where sub-consultants 

are to be used, whether nominated by the Agency in procurement documentation or 

engaged by the head consultant, prequalified sub-contractors must be used where a 

relevant prequalification category exists. 

 Use of non-prequalified contractors / consultants  

4.12 Where it is intended to engage a supplier that is not prequalified, and contractors or 

consultants are prequalified for the work that is being undertaken, an exemption must 

be sought. The Secretary of the Department of Treasury and Finance is permitted to 

approve an exemption from the requirement to use a prequalified supplier prior to 

the engagement of the supplier. Approval for limited tendering by way of direct sourcing 

(where required) must be subsequently considered by the Agency’s Accountable 

Authority in accordance with the requirements in Treasurer’s Instruction PP-2. 

4.13 Where: 

4.13.1 a sub-contractor or sub-consultant that is not prequalified is to be 

nominated in procurement documentation, and prequalified suppliers are 

registered for the work that is being undertaken, an exemption must be 

sought. The Secretary of the Department of Treasury and Finance is 

permitted to approve an exemption prior to the release of the 

documentation; or  

4.13.2 a contracted head contractor or a head consultant wishes to engage a 

sub-contractor or sub-consultant that is not prequalified, an exemption from 

the requirement to use a prequalified sub-contractor or sub-consultant must 

be sought. The Secretary of the Department of Treasury and Finance is 

permitted to approve an exemption prior to the engagement of the 

sub-contractor or sub-consultant; or 

4.13.3 it is not possible for a contracted head contractor / head consultant to identify 

the appropriate categories or financial levels that a sub-contractor or 

sub-consultant should hold, a variation from the requirement to use a 

prequalified sub-contractor or sub-consultant must be sought by the 
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Agency. The Secretary of the Department of Treasury and Finance is 

permitted to approve a variation prior to the engagement of the 

sub-contractor or sub-consultant. 

Packaging of works/projects 

4.14 Building and construction/roads and bridges works and consultancy projects must not 

be packaged with the intention of circumventing the prequalification thresholds.  

Contractor Insurance Requirements for Building and Construction Works – 

Principal-nominated Insurance 

4.15 For: 

 all building and construction major works projects; and  

 building and construction minor works projects valued at $50 000 or more, unless 

a risk assessment indicates that the use of the Principal-nominated insurance 

policy for the minor works is not warranted; 

the contractor must be required to effect insurance of works and public liability 

insurance through the Government’s Principal-nominated insurance policy.   

 The Agency’s Accountable Authority must effect the cover, should the contractor fail 

to do so. 

Performance Security  

4.16 For works contracts valued at $250 000 or more, the contractor must be required to 

provide security for performance either through: 

4.16.1 an unconditional undertaking issued by an approved financial institution (a 

bank guarantee); 

4.16.2 an unconditional undertaking issued by an insurer (an unconditional 

insurance bond or unconditional performance bond) where the: 

 undertaking meets the requirements of clause 4.20; and 

 the security provider has been approved by the engaging Agency’s 

Accountable Authority in accordance with clause 4.21;  

4.16.3 retention monies; or  

4.16.4 a combination of any of the above.  

4.17 The total amount of security required under a particular contract must be, subject to 

clause 4.18, five per cent (5%) of the contract sum up to a contract sum limit of $500 000 

plus three per cent (3%) of the amount by which the contract sum exceeds $500 000. 
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4.18 The security may be managed and adjusted to reflect the value of all outstanding works 

to be provided by the contractor for the relevant Agency (where contracted to 

complete a number of projects over similar/overlapping periods with that Agency). 

4.19 The costs of any transfer and re-transfer of security (if any), and of any incidentals to 

the transfer and re-transfer, (including all stamp duty or other taxes) must be borne 

by the contractor. 

4.20 An unconditional undertaking issued by an insurer will only be permitted where: 

4.20.1 the security is in the form of an unconditional and irrevocable undertaking 

to pay on demand and it is couched in terms that do not expose the Crown 

to any risk that it might be terminated for any reason (eg non-payment of 

premium) during its term;  

4.20.2 it provides a direct recourse by the Crown to the underwriter in the event 

of contractual default; and  

4.20.3 it is subject to the laws of, and legal action in, Tasmania. 

4.21 For unconditional undertakings issued by an insurer, an Accountable Authority is 

permitted to approve a provider where satisfied that it: 

 operates in Australia;  

 is either incorporated in Australia, or if it is not, Office of the Crown 

Solicitor advice is obtained to identify risks and mitigations; 

 has a credit rating threshold of A- or above as assessed by Standard and 

Poor’s or equivalent; and 

 is either regulated by the Australian Prudential Regulation Authority (APRA) 

or, if it is not, the total value of the unconditional undertakings held by the 

Agency with that provider does not exceed ten per cent (10%) of the 

provider’s net tangible assets. 

4.22 Where a contractor is permitted to provide retention monies, either in full or in 

addition to security, those retention monies must be deducted from progress 

payments at a rate of 10 per cent (10%) until the amount of retention held, plus any 

security held, equals the required amount. 

Tasmanian Government Building and Construction Training Policy 

4.23 Contractors and sub-contractors must be required to comply with the Tasmanian 

Government Building and Construction Training Policy for: 

4.23.1 all building construction and maintenance works valued at $250 000 or 

more; and 
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4.23.2 all civil construction projects valued at $5 million or more. 

Tasmanian Government Art Site Scheme  

4.24 For new buildings and refurbishment projects valued at $250 000 or more: 

4.24.1 artwork to the value of two per cent (2%) of the project capital works 

estimate, to an upper limit of $80 000 (excluding GST), must be purchased 

or commissioned; and 

4.24.2 the artist’s brief must be approved by the Minister for the Arts and the 

relevant Agency’s portfolio Minister. 

Supplier requirements - National Code of Practice for the Construction Industry 

and Australian Code of Tendering 

4.25 For all procurement processes valued at $50 000 or more: 

4.25.1 Contractors and consultants must be required to comply with the National 

Code of Practice for the Construction Industry, 1997 Edition and the Tasmanian 

Annexure to the National Code of Practice for the Construction Industry; and 

4.25.2 Contractors must be required to comply with the Australian Standard 

AS 4120-1994 Code of Tendering. 

Parliamentary Standing Committee on Public Works 

4.26 The requirements of the Public Works Committee Act 1914 in relation to approval of 

the Parliamentary Standing Committee on Public Works must be complied with. 

ADDITIONAL GUIDANCE 

Further information in support of this Treasurer’s Instruction can be found in the Procurement 

Better Practice Guidelines (Principles and Policies). 

 

 


